di. mei 21st, 2024

De Machu Picchu is een van de New7Wonders of the World. Hoewel de verkiezing hiervan controversieel was (het ging gewoon om het totale aantal stemmen), is het wel een wonder te noemen. Het feit dat de Spanjaarden tijdens de kolonisatie van zuid-Amerika het complex niet hebben kunnen vinden zegt genoeg. Dit artikel begint met een korte geschiedenis maar scroll gerust verder naar tips om naar de tips om de Machu Picchu te bezoeken te gaan!

–> scroll naar Trein

–> scroll naar Tips

–> scroll naar de Mountain

Geschiedenis van de Machu Picchu

Aangezien de Inca’s geen schrift hadden, en de meeste feiten over deze beschaving door de Spanjaarden was opgeschreven, is er heel weinig bekend over de Machu Picchu, het werd immers door het westen pas ‘herontdekt’ in het begin van de 20e eeuw. Wat wel bekend is, is dat het in 1866 was ontdekt door een Duitse schatzoeker en goudzoeker. Hij verkocht met toestemming van de toenmalige Peruaanse regering de schatten die hij daar aantrof aan musea in Europa. In 1911 werd het weer opnieuw ontdekt door een geschiedkundige met de naam Hiram Bingham (inderdaad de naam van de trein op de foto!). Hij erkende als eerste westerling het belang van de ruïnestad en zorgde er onder andere voor dat de National Geographic in 1913 er een heel nummer aan wijdde. Het zorgde ervoor dat de Machu Picchu internationaal op de kaart kwam te staan.

Waarom was het echter verlaten door de Inca’s? En wat was het? Of het nou een fort was, of een plek met religieuze betekenis, of een buitenverblijf voor koningen en elite van het Incarijk, niemand weet het echt. Wat wel bekend is, is dat het rond het jaar 1420 tot 1440 is gebouwd en dat het tot 1532 was bewoond. Toen versloegen de Spanjaarden de Inca’s en dreef het de rest van de bevolking richting het oosten, de amazone in.

Locatie en trein

De Machu Picchu is in ieder geval een oude citadel op een prachtige plek, tussen bergen in en is vrij ontoegankelijk; het dorp dat er vlak bij ligt is namelijk niet op het wegennetwerk aangesloten. Als je de Machu Picchu wilt bezoeken dan kun je dat doen door middel van de Inca Trail (lopend vanaf het laatste dorp dat met een auto bereikbaar is) of met de trein. Een beetje lastig dus, maar als je er bent dan is het het zeker waard! Door de toch wel lastige locatie van de Machu Picchu ben je aangewezen op de trein als je geen tijd hebt voor de Inca Trail (meestal 4 dagen). De trein is vrij prijzig en kost al snel 50 dollar voor een enkele reis en dus vanaf 100 dollar heen en weer! Je kunt met taxibusjes ook tot vlakbij het dorp komen om het laatste stuk over het spoor te lopen. Dit is echter wel een beetje gevaarlijk aangezien de trein op elk moment en vanaf elke kant kan aankomen. Maar de trein mag dan wel duur zijn, de uitzichten vanuit de trein zijn fenomenaal.

Tip! De treinmaatschappij Perurail trein deelde in juni 2022 nog steeds geen eten in de trein uit wegens corona. Wel pittig voor een 4 uur durende treinreis. Neem dus van tevoren voor de zekerheid wat eten mee, of bevestig het via PeruRail.


Machu Picchu: ’s middags of ’s ochtends en meer tips!

Er gaan veel tips op het internet rond maar ik lees heel vaak dat je het beste de Machu Picchu zo vroeg mogelijk ’s ochtends kunt bezoeken. Mijn advies is: reserveer wel de kaartjes maar kijk ook naar het weerbericht. Wij kwamen rond 13:00 aan in Aguas Calientes, het dorpje dat er vlakbij ligt. Omdat het de ochtend erna slecht weer zou zijn hebben wij ook kaartjes voor de middag gekocht. Dat was een goede keus want de dag erna was het interdaad mistig. De middag van aankomst was perfect! Onze tips is dus, let vooral op het weer en koop daar bij een lokaal reisbureau je kaartjes naar. Last-minute zou het zo’n 70 dollar per persoon moeten kosten.

Als je op de Machu Picchu staat en je kijkt naar de plek, dan snap je de magie van die plek. Af en toe zie je een paar lama’s lopen en dan besef je weer dat je in Peru bent.

Tip! Hoewel het officieel waarschijnlijk niet mag, is het wel leuk om wat bananen mee te nemen voor de lama’s. Sommigen houden er echt van. Ze eten de bananen trouwens inclusief schil op!


Machu Picchu Mountain

De Machu Picchu Mountain voor de volgende dag was overigens de zwaarste beklimming in onze ogen. Misschien lag het aan de gewenning van de hoogte maar dat zou het probleem niet moeten zijn. De Machu Picchu ligt op ongeveer 2400 meter, een kilometer lager dan Cuzco (3400 meter). Hierna deden we nog Humantay Lake en Rainbow Mountain en die waren minder zwaar (maar wel veel hoger op respectievelijk 4200 meter en 5000 meter). Technisch gezien is het helemaal niet moeilijk maar je klimt wel zo’n 600 meter de hoogte in en dat was best zwaar.


De Machu Picchu bezoeken is in ieder geval iets wat je gedaan moet hebben als je in Peru bent! Heel veel plezier!!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.