di. mei 21st, 2024

Vliegen is een stuk minder leuk geworden sinds het coronavirus zijn intreden heeft gedaan in de luchtvaart. Er zijn een aantal vliegtuigmaatschappijen failliet gegaan en dus is de keus minder groot. Toch zijn vliegtickets niet per se duurder dan vroeger. Wel een grote verandering is de gezondheidsverklaring die je nodig hebt en het mondkapje. Wij zetten de grootste veranderingen voor je op een rij.

Gezondheidsverklaring

Deze verklaring krijg je van je vliegtuigmaatschappij (al zijn er geruchten dat je deze zelf moet uitprinten als je met Ryanair vliegt). Het geldt voor reizigers die van en naar Nederland reizen. Je moet akkoord gaan dat je geen klachten hebt en, indien je die wel hebt, je 14 dagen in quarantaine gaat. Op deze manier blijft vliegen veilig voor iedereen. Om het even duidelijk te maken, je bent zeker niet welkom op vliegvelden en in vliegtuigen als je wel klachten hebt. Je zult dan ook worden geweigerd / teruggestuurd.

Mondkapje

Op de meeste vliegvelden en ook in het vliegtuig zul je een mondkapje moeten dragen. Deze mag niet af, tenzij je even iets eet of iets drinkt. Op Schiphol is het verplicht in wachtrijen voor het vliegtuig en voor de beveiliging (security).

Middelste stoel vrij

Op dit moment geldt dit niet in Nederlandse vliegtuigen. In Amerika ligt een dergelijk wetsvoorstel op tafel maar het is nog niet zeker of dit doorgaat. Het zal de prijs van vliegen namelijk ernstig verhogen en het is niet zeker of dit wel opweegt tegen het kleinere risico om besmet te raken met corona.

Geen catering

Als je in het vliegtuig aankomt en je vliegt met bijvoorbeeld KLM, zul je je eten al op je stoel zien liggen, met een flesje water. Transavia gaat nog wel beperkt rond met een service waarvoor natuurlijk betaald wordt, net als bijvoorbeeld Easyjet en Ryanair. Het menu is echter heel erg uitgedund en betalen is niet mogelijk met cash.

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.