za. apr 13th, 2024

Hier aan de kust, de Spaanse kust… De Spaanse kust is heel divers, veel diverser dan de meeste mensen denken. Er zijn hele warme costa’s, maar ook hele rotsachtige kusten. Er is voor ieder wat wils! Hieronder omschrijven wij wat kusten.

De Spaanse kust bij Torremolinos

Costa del Sol

Een van de meest bekende kusten van Spanje. Deze kust ligt in Andalusië (zuid-Spanje) en gaat van Almería tot aan Gibraltar. Deze Spaanse kust heeft uitgestrekte stranden zoals bij Marbella, Málaga en Torre del Mar. Toch heeft deze kust ook rotsachtige delen zoals bij Nerja. Natuurschoon vind je dus wel aan de costa del Sol! Costa del Sol betekent overigens ‘kust van de zon’.

Costa Brava

Ook de costa Brava is qua naam erg bekend. Het ligt in Catelonië, noordoost Spanje dus. De kust ligt nog boven Barcelona. Het is ongeveer 200 kilometer lang en begint bij de Franse grens en eindigt bij Blanes. Costa Brava betekent letterlijk ‘ruige kust’. Er zijn heel mooie rotspartijen en erg mooie baaien. Onder jongeren is de costa brava erg bekend voor het uitgaan immers; Lloret de Mar, Blanes, Tossa de Mar bevinden zich aan de costa Brava.

Costa Blanca

De costa Blanca is een vrij lange kust (244 kilometer lang) en behoort tot een van de meest toeristische Spaanse kusten. Dénia hoort erbij, Alicante, Benidorm, Jávea, Torrevieja en Calp. Dit zijn een groot aantal badplaatsen die grenzen aan deze Spaanse kust. De costa Blanca betekent ‘witte kust’, en springt in het oog omdat het zand hier soms wel een beetje wit lijkt te zijn. Toch heb je ook aan de costa Banca rotsachtige baaien.

De costa de Almería

Costa de Almería

Bij Almería, ook in zuid-Spanje (Andalusië) heb je de costa de Almería. Deze kust is erg woestijnachtig en heeft de meeste zonuren van Spanje! Het is echter een kust die nog niet is volgebouwd en als je van rust houdt, dan houd je van de costa de Almería! Vooral met de camper is deze kust erg populair. Aan de kustlijn van deze Spaanse kust vind je een natuurpark met de naam  Cabo de Gata/Níjar. Dit is een nog ongerept UNESCO natuurpark, met een van de best bewaarde rotswanden aan de Middellandse Zee. Met name dit laatste gebied is van oorsprong vulkanisch.

La costa Vasca

De costa Vasca ligt in Baskenland, in het noorden van Spanje. La costa Vasca betekent ook letterlijk: de Basken kust. Het grenst met Frankrijk en ook de golf van Biskaje. Bekende steden aan de costa Vasca zijn San Sebastián, Bilbao en Zarautz. Hier vind je geen witte zandstranden maar wel kliffen en prachtige rotspartijen. De groene heuvels van het baskenland liggen net achter de costa Vasca. Hier vind je echte natuurschoon.

De costa da Morte

Costa da Morte

Vroeger dacht men dat de wereld hier ophield; aan de costa da Morte. De betekenis: kust van de dood. Misschien heeft het nog een andere betekenis aangezien er hier ook spectaculaire kliffen te vinden zijn. Onherbergzame gebieden kun je hier makkelijk vinden. Het gaat van Rías Baixas tot en met La Coruña.

Spaanse kust of Spaanse costa’s

Kortom, de Spaanse kust is inderdaad heel divers. De verschillende costa’s hebben te maken met het veranderlijke landschap achter de kust. Spanje heeft dus heel veel te bieden! Van Baskenland tot en met Andalusië, er is voor ieder wat wils. De drukkere stranden met vooral ’s zomers massatoerisme, veel zon en goede faciliteiten? Of toch een meer grillige kust met rotsen en kliffen, met rust en natuurschoon om je heen? De keuze is aan jou.

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.