do. jul 25th, 2024

Het ligt onder Cozumel en Playa del Carmen en is een topbestemming in Yucatan, Mexico. Er zijn Maya-ruïnes dichtbij die je zowel vanaf het land als vanaf het water kunt bekijken. Het landschap eromheen is geweldig mooi en de kans dat jouw ouders het nog kennen is vrij groot! Het staat namelijk al jaren in de lonely planet of de ANWB reisgidsen. Maar is een bezoek aan Tulum nog steeds de moeite waard?

De maya’s

Laten we beginnen bij de Maya Ruïnes. Het is een van de beste overblijfselen van dit oude volk. De ruïnes bij Tulum staan op 15 meter hoge kliffen, het is een goed voorbeeld van de kennis die ze toen hadden. Het is gebouwd rond de 13e eeuw na Christus. De verdedigingswerken en de stad Tulum zijn een van de laatste grotere gebouwen die ze hebben gebouwd. De Maya beschaving beleefde zijn hoogtijdagen, totdat in 1518 de Spanjaarden aankwamen in Mexico. In de omgeving van Tulum zijn nog veel meer overblijfselen te vinden; zoals de Chichen Itza, Coba (in de tijd van de Maya’s was Coba een stuk belangrijker dan Tulum) en Muyil.

De moeite waard?

Wat betreft de Maya-ruïnes: ja! Wij hadden een tour geboekt waarbij we de ruïnes vanaf een boot konden zien, de land-tours waren helaas uitverkocht. Toch leverde dit hele bijzondere foto’s op! Het zandstrand is hagelwit maar ook best druk. De prijzen voor strandbedjes, drankjes en meer zijn echt schrikbarend hoog. De stad Tulum heeft een paar barretje maar verder is er niet echt veel te bekennen. Ook de zogeheten beach-vibe viel zeker wel tegen. Het was erg toeristisch en de lokalen gedragen zich er ook naar. Het trekt ook een bijzonder soort toeristen; degenen die er graag gezien willen worden. Dus voor het stranddag of avondje uit zou ik niet per se naar Tulum gaan. Voor de Maya-ruïnes, om dan een drankje mee te pikken op het strand en een klein hapje te eten na afloop wel!

De omgeving van Tulum; duiken, cenotes en schildpadden

Wat is er te doen in de omgeving van Tulum? Het bezoeken van cenotes! Een bekend Mexicaans verschijnsel maar vrij onbekend buiten Mexico. Een cenote is een grot gevuld met zoet water. Er zijn genoeg cenotes in de omgeving van Tulum.

In cenotes zoals Dos Ojos kun je ook duiken, als je je PADI advanced of gelijkwaardig hebt. Een onvergetelijke ervaring!

Hoewel ze bij de cenote Dos Ojos niet heel moeilijk deden met het ontbreken van een PADI advanced (wel PADI open water), dook de divemaster wel met 2 zuurstofflessen op zijn rug. De veiligheid was dus wel hoog.

Bij de cenotes kun je ook heerlijk gewoon rustig chillen en een beetje zwemmen. Je kunt het beste naar de open cenotes, deze hebben niet eens meer een grot; het is letterlijk een sinkhole gevuld met zoet water.

Houd je van schildpadden? Dan kun je het beste naar Akumal. Dit ligt op een half uur rijden van Tulum en hier kun je snorkelen met zeeschildpadden. Verder is Akumal een schilderachtig dorpje, vrij rustig en met hagelwitte prachtige zandstranden bij wuivende palmbomen.

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.