wo. apr 24th, 2024

Soms heb je een week de tijd, van maandag t/m zondag en wil je iets heel gaafs doen. Als je dan zegt: ik ga 6 dagen naar Mexico dan zullen veel mensen je voor gek verklaren. Toch kan het zeker! En zelfs met 1 rustdag thuis, namelijk de zondag! Als je van duiken, lekker eten en van reizen houdt dan is dit programma zeker wel iets voor jou!

Een top vliegreis naar Mexico: eindig in Cancun

Op de maandag ben ik van Amsterdam naar Parijs, en van Parijs naar Cancun gevlogen. Tegenwoordig kun je met KLM direct naar Cancun vliegen. Het voordeel van het tijdsverschil van 7 uur (het is in Cancun 7 uur vroeger dan in Nederland) is dat je, na de lange vlucht van iets minder dan 11 uur, toch ergens in de middag aankomt. Na het laten stempelen van jouw paspoort en een formulier wat je in het vliegtuig ontvangt in Cancun kan jouw trip echt beginnen! Het is nog niet eens 5 uur ’s middags dus er is alle tijd om even in te checken in het hotel en van het nachtleven van Cancun te genieten! De meest toonaangevende club is Coco Bongo, te vinden in de hoek van de hotelzone.

Duiken: onderwatermuseum en Isla Mujeres

De volgende dag raad ik aan om met een Manta Dive & Snorkel Cancun te duiken bij het onderwater museum en bij Isla Mujeres. Vooral als je even niet hebt gedoken kun je prima duiken, vanaf een boot. Een PADI of iets vergelijkbaars is wel nodig. Het onderwatermuseum is een verzameling beelden, een kever (auto) en wat andere standbeelden die onder water staan en een best mooie verzameling zijn. Je ziet dat de zee langzamerhand bezit neemt van de beelden, iets dat best bijzonder is. De instructeurs kiezen de beste route uit. Zie hieronder het rif bij Isla Mujeres en het uitgaan in Cancun van de avond ervoor.

Playa del Carmen en Cozumel

Ook leuk is Playa del Carmen en Cozumel. Playa del Carmen is een dorpje dat op Yucatan ligt, Cozumel is een eiland dat er precies tegenover ligt. Het strand van Playa del Carmen is een perfect zandstrand waar je prima kunt chillen. Om Cozumel te bereiken kun je het beste via de ferry van Playa del Carmen naar Cozumel. Laat de auto ergens staan in playa del Carmen, die heb je waarschijnlijk niet nodig op Cozumel.

In Cozumel is duiken heel populair, je kunt naar ’the wall’.Dit is een gedeelte van de zeebodem waar een rif ineens de diepte in gaat. Er staat wel sterke stroming in dit gebied maar je kunt er zwartpunt haaien zien. Dit zijn ongevaarlijke haaien die enkel agressief kunnen worden in het bijzijn van voedsel.

Tulum en duiken in cenotes in Mexico

Vanuit hier zijn we doorgereden, verder naar het zuiden. We kwamen op dag 3 aan in Tulum. Onder de Spanje-kenners, dit dorpje is een beetje vergelijkbaar met Tarifa (zuid-Spanje). Ook een oud dorpje met een creatieve sfeer. Veel reizigers, jongeren en sporters en mooie stranden. We zijn die avond uitgegaan. Uitgaan in Tulum is helemaal niet zoals in Cancun, weinig Amerikanen maar veel meer mensen die komen voor het duiken en andere sporten (surfen).

In de omgeving van Tulum heb je een flink aantal cenotes, zo ook Dos Ojos. Een cenote is een gat in de grond met zoet water erin. Erachter zit vaak een heel complex gangenstelsel, dus ook onder water. Wij hebben gedoken in de cenote dos ojos (2 ogen) met een instructeur welke 2 duikflessen bij zich had. In de grot is een lijn gespannen onder de grond dus kun je de weg niet kwijtraken. In de cenote zelf ervaar je de stilte die bijna overweldigend is. Met enkel een zaklamp om te zien zijn de filmpjes (goPro) niet geweldig, maar het was wel even een onvergetelijke ervaring op dag 4! In de middag hebben we nog een tour gemaakt naar de eerste Maya temple vanaf Playa pescadores in Tulum. Het werd gecombineerd met snorkelen vanaf een boot (schildpadden gespot!) en we hebben ‘Zona Arqueológica de Tulum’ gezien vanaf het water in een boot.

Wereldwonder: Chichén Itzá

Dag 5 werd een drukke dag. Ten noordwesten van Tulum, op zo’n 2 uur rijden, ligt een wereldwonder. Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s. In het jaar 600 wordt geschat dat het bouwwerk werd geconstrueerd. In de 11e eeuw werd de stad aangevallen, kort nadat de mayacultuur een grote klap te verwerken kreeg door klimaatverandering, het gebied werd droger en er kon niet meer genoeg voedsel worden verbouwd. Toen in de 11e eeuw de Tolteken de stad bezetten, schijnt het zelfs leeg geweest te zijn. In de 16e eeuw werd hert veroverd door de Spanjaarden die er weinig aandacht aan besteedden. In de 20e eeuw werd het gerestaureerd en in 2007 werd het genoemd als een van de New7Wonders of the World, boven finalisten als het Alhambra paleis in Granada, de Eiffeltoren, Paaseiland, Stonehenge en het vrijheidsbeeld. Wij raden aan om wel een tour te nemen omdat er rondom de Chichén Itzá in Mexico weinig uitleg te vinden is.

Vlucht naar Mexico-stad

Op dag 5 zijn we na het bezoek aan de Chichén Itzá verder gereden naar Cancun waar we de huurauto hebben ingeleverd en voor €40 (een week van tevoren geboekt) een vlucht hebben gemaakt van Cancun naar Mexico-stad. Als dat geen top vliegreis was!! Met Aeromexico in een Boeing 787 Dreamliner, helemaal top. ’s avonds in Mexico-stad waren we na aankomst in het hotel wel vrij moe.

Dag 6: Mexico-stad en terugvlucht

In de Lonely-Planet staat een leuke route om in 1 dag zoveel mogelijk te zien in Mexico-stad. Het hotel was bewust bij het begin van deze route gekozen. Onderdeel ervan was de buitenkant van het kathedraal van Mexico-stad en Mirador Torre Latino, het uitkijkpunt vanaf de Latino Tower. Plaza de la Constitucion was helaas afgesloten voor een militaire parade. Vanaf de Latino Tower kun je helemaal naar de 45e verdieping om vanaf zo’n 160 meter hoogte over de stad uit te kijken. Deze dag was vooral rondlopen met in de avond om 21:00 de vlucht terug met KLM naar Amsterdam Schiphol.

Het kan dus wel, Mexico in 6 dagen! Achteraf was het beter geweest om de zaterdag en zondag ervoor nog mee te pakken zodat je 8 dagen had. Maar het vliegticket werd dan een stuk duurder. Deze trip is wel alleen voor mensen die niet snel moe worden van een jetlag en enthousiast zijn om zoveel mogelijk te zien. Ben jij dat? Laat dan een reactie achter 🙂

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.