di. okt 15th, 2024

Werknemers van KLM en Transavia kunnen (na 6 maanden in dienst) gebruik maken van de IPB regeling. IPB staat voor indien plaats beschikbaar, en dat is eigenlijk ook meteen IPB uitgelegd in 1 zin. De medewerker kan zijn partner plus gezin meenemen naar waar dan ook ter wereld! Mag dat ook met andere vliegtuigmaatschappijen? En hoe vaak mag een partner mee? In dit artikel proberen wij hier antwoord op te geven.

IPB ticket prijzen

Wat zijn de prijzen voor IPB tickets? Dit ligt helemaal aan het IPB tarief voor die route, en natuurlijk de belastingen zoals luchthavenbelasting. Een ticket binnen Europa kost meestal zo’n 90 tot 125 euro (retour). Een intercontinentaal vliegticket kost zo’n 200 tot 240 euro (retour). Je begrijpt wel dat dit indien plaats beschikbaar is, dus als er geen plek is dan kun je ook niet mee. Een partner van bijvoorbeeld een KLM’er kan alleen reizen, net als kinderen vanaf 15 jaar.

Wat is de definitie van een partner?

Bij KLM en ook bij dochtermaatschappijen KLM Cityhopper, Transavia en Martinair, heeft iemands partner dezelfde IPB rechten als de werknemer zelf. Ook de kinderen tellen mee, tot een maximale leeftijd van 23 jaar. Maar wat is een partner? Dat is iemand die getrouwd is met de werknemer, geregistreerd partner is of een samenlevingscontract heeft afgesloten. 

Wat is dan PSN?

PSN staat voor priority serial number. Dit is alleen van toepassing op KLM en KLM cityhopper vluchten. Het is grotendeels afhankelijk van het jaar dat je in dienst bent gekomen. Als iemand 5 jaar in dienst is, kan diegene 1 keer per jaar gebruik maken van een ‘verlaagd PSN’. Dit doet men meestal op een vlucht waar men mensen heel graag wil meenemen. Neem je je partner en 3 kinderen mee, dan maken die ook gebruik van het verlaagde PSN.

Kan een medewerker ook iemand buiten het gezin meenemen?

Ja dit kan! 4x per kalenderjaar kan men een zogenoemde companion meenemen. Dit kan een willekeurig persoon zijn! Een companion heeft wel een slecht (=hoog) psn nummer, namelijk +250. Een medewerker kan ook een companion meenemen op een actieve reis. Zo kan een steward die als personeelslid naar Seoul reist, bijvoorbeeld zijn buurman meenemen! Dit kost dan ongeveer 220 euro retour voor de vlucht.

Travelbuddy

Een KLM medewerker die geen geregistreerd partner heeft kan een travelbuddy registreren. Dat kan ook iemand zijn van buiten het gezin. Dit is mogelijk sinds 1 maart 2023. De travelbuddy heeft dezelfde ipb rechten als degene zelf, met uitzondering van het feit dat het (nog) enkel op KLM vluchten mogelijk is.

XCM / XFA travel

IPB reizen is niet te vergelijken met XCM / XFA travel. Dit staat voor extra crew member of extra flight attendant, en gaat over personeelsleden van KLM, KLM Cityhopper, Martinair of Transavia die in het buitenland wonen. Zo kunnen zij, wel in uniform, gratis naar huis vliegen als aangetoond kan worden dat hij of zij daar woont.

Kan een KLM’er ook met andere maatschappijen reizen?

Ja dit kan. Er is een groot aantal vliegtuigmaatschappijen waar medewerkers van KLM mee kunnen reizen. Dit kan al na 1 jaar in dienst. Dat zijn er heel wat! Behalve natuurlijk Air France, zijn er nog veel meer. Van Vueling, Delta Air Lines en Iberia tot en met Lufthansa, Cathay Pacific en Emirates!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.