di. okt 15th, 2024

Nog niet zo lang geleden was de Italiaanse stad Bologna even wereldnieuws. En dat allemaal vanwege de Garisenda-toren. De Garisenda-toren staat naast de Asinelli-toren, en deze twee torens zijn de enige twee die ongeveer zijn overgebleven van de 90 (!!) torens die er vroeger stonden. De twee torens leunen in de andere richting en samen vormen ze dus de skyline van Bologna.

Garisenda-toren gesloten, kruispunt afgesloten en verkeer omgeleid

Nu blijkt dat de helling van de Garisenda-toren toeneemt. Hij staat nu op 4 graden en dat is dan ook vergelijkbaar met de toren van Pisa. De toren van Pisa staat echter al heel lang stabiel, de Garisenda-toren in Bologna allesbehalve dat! Nu blijkt dat het wel heel snel de verkeerde kant opgaat, is het plein afgezet en het drukke kruispunt niet meer in gebruik. De vele bussen en auto’s die vroeger dagelijks het plein passeerden worden allemaal omgeleid.

Torens vielen wel eens om

Voor de duidelijkheid, de Garisenda toren is de kleine van de twee. Het is op dit moment niet bekend hoe lang de toren zo blijft staan. Jaren, tientallen jaren of misschien nog maar een paar maanden. Het is gewoon niet bekend. De meetinstrumenten merkten vorige maand op dat de toren, die normaal richting het oosten helt, ineens naar het zuiden begint te hellen. Van welk materiaal de toren precies gemaakt is, is onbekend. Wel is bekend dat er in de middeleeuwen wel eens torens omvielen. Bij een gebeurtenis zijn er 37 mensen omgekomen. Van de 90 torens zijn er zodoende nog maar 22 overgebleven. Dat was vroeger misschien acceptabel, tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer zo.

Hoe wordt de Garisenda-toren in Bologna verstevigd?

In de tussentijd zijn er wel al veranderingen aangebracht. Er gaat een beschermende structuur om de toren zodat de restaurateurs veilig kunnen werken. Maar hoe het nou te verstevigen? De meningen lopen uiteen, van het inspuiten van een soort mortel in de holle toren of toch andere ingrepen? Wel is duidelijk dat het in ieder geval tientallen miljoenen euro’s gaat kosten. Voor de inwoners van Bologna een prijs die betaald moet worden omdat de Garisenda-toren een icoon is in de stad.

Waarom stonden er zoveel torens in Bologna?

Vroeger, in de 12e en 13e eeuw, was een toren een soort statussymbool. Het moet er dan ook indrukwekkend uit hebben gezien, 90 torens die ergens op de skyline van een hedendaagse wereldstad lijken. Hoe hoger de toren, hoe meer aanzien en hoe meer macht je had over de stad Bologna. En die macht, dat was dan ook precies wat er op het spel stond in 1109. Toen gaf de Garisenda-familie opdracht voor het bouwen van de toren. Maar de toren stond vrijwel direct scheef. Hij is dan ook niet helemaal afgebouwd omdat hij eigenlijk al te scheef stond. Doordat hij zo dicht bij de Asinelli toren staat werd het in de 14e eeuw al omschreven als ‘de goddelijke komedie’. Ze hellen beiden de andere kant op! Zelfs Goethe en Dickens hebben erover geschreven.

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.