wo. apr 24th, 2024

Voor het uitbreken van het coronavirus keek nauwelijks iemand naar de kleurcodes voor landen. Deze kun je vinden op nederlandwereldwijd.nl. Europa was toch wel veilig, en daarmee ook Spanje. Heel Spanje stond in die tijd dan ook op groen. Op het moment van schrijven (eind mei 2021) staat het vasteland van Spanje op oranje en staan de eilanden van de Balearen en de Canarische eilanden op geel. Dit laatste betekent, er zijn veiligheidsrisico’s en je hoeft bij terugkomst niet in quarantaine. Maar wanneer wordt ook het vasteland van Spanje eindelijk geel?

Het verschil tussen geel en oranje

De kleurcodes geven een idee van de risico’s die er zijn. Rode gebieden zijn overigens echt gevaarlijk en reizen wordt sterk afgeraden. Denk aan Jemen, noord-Korea en Afghanistan. Maar wat is het verschil tussen oranje en geel? Het verschil hiertussen wordt beoordeelt door het RIVM. Zij kijken naar de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage dat hiervan positief is, het aantal mensen dat hier vandaan is gekomen en positief test en de aanwezigheid van mutanten van het coronavirus en varianten van het coronavirus.

Kwestie van tijd voordat vasteland Spanje geel is

Het lijkt er daarom op dat het vasteland van Spanje (oranje) op dit moment nog niet veilig genoeg is. Hier komt echter snel verandering in. In een maand tijd is Spanje (totaal) van 10.000 besmettingen per dag naar iets meer dan 5.000 besmettingen per dag gegaan. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat ook het vasteland van Spanje ‘open’ gaat voor toeristen!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.