di. mei 21st, 2024

Alle vliegvelden hebben een IATA afkorting Dat is meestal de luchthaven in drie letters, of de vroegere naam van het vliegveld in drie letters. Een voorbeeld hiervan is Rotterdam The Hague Airport. Je zou misschien zeggen dat dat dan RTH is. Echter is de IATA airport-code van Rotterdam The Hague Airport RTM, omdat het vroeger gewoon vliegveld Rotterdam was. Nog best logisch toch?

Malaga Airport: AGP

Ook Amsterdam Schiphol Airport is logisch; AMS. Eindhoven Airport: EIN. Groningen Airport is alweer een stukje minder logisch, dit is namelijk GRQ. Dit omdat GRO al was toegewezen aan Girona Airport in noord-Spanje. Londen Heathrow: LHR, Londen Gatwick: LGW, Luton: LTN. Vooralsnog niets geks. Er zijn echter ook willekeurige vliegveldafkortingen. De meest vreemde en bekendste voor de meeste mensen is dan wel Málaga Costa del Sol Airport. Niet MCS want dat is Monte Caseros in Argentinië. Het is namelijk AGP. Hoewel er geen officiële verklaring is, is het waarschijnlijk de AG van Málaga, en dan de P omdat AGP nog nergens ter wereld bestond. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld MAG en MLG. 

Gran Picasso, of toch SOL?

Er gaan stemmen op om de code van Málaga te veranderen naar SOL, aangezien het Málaga-Costa del Sol is. Toch is AGP tegenwoordig zo’n bekende code dat de meeste luchtvaartprofessionals alleen aan Málaga denken bij het zien van de IATA code AGP. Aeropuerto Gran-Picasso, zou je ook kunnen zeggen…

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.