do. feb 22nd, 2024

Wie naar Turkije afreist, denkt wellicht aan een paradijs van zon, zee en strand. Er zijn inderdaad te veel prachtige stranden om op te noemen: Alanya, Marmaris, enzovoort. Wie denkt dat een vakantie naar Turkije enkel uit luieren zal bestaan, is echter goed mis. Er zijn nog heel wat andere pareltjes te ontdekken in het oostelijke land. Hier volgen vijf reistips:

1. Een bezoekje brengen aan het historisch centrum Efeze

Aan de westkust van Turkije ligt de toeristische trekpleister Efeze. Deze stad is bewaard gebleven uit de oudheid en was in die tijd één van de belangrijkste handelscentra van het oosten. Vandaag de dag staat Efeze bekend als de mooiste ruïnestad van de wereld. Een aanrader is de tempel Artemis, die vernoemd werd naar de vruchtbaarheidsgodin. Het bouwwerk is één van de zeven klassieke wereldwonderen en dus zeker een bezoekje waard.

2. Plonzen in het badhuis van Dalyan

Turkse badhuizen (hamams) bieden zo veel meer dan alleen de voldoening van het warme water. Je kan er namelijk ook je ogen de kost geven en genieten van prachtige architectuur. Terwijl je je lichaam laat verzorgen, kom je helemaal tot rust. Een prachtig Turks badhuis is dat van Dalyan, waar je warmwaterbronnen en modderbaden vindt. Verder kan je heerlijk zonnen op het zes kilometer lange strand, waar goudkleurig zand en blauwgroen water een lust voor het oog zijn. Genoeg van al het water? Breng dan een bezoekje aan het schildpaddenstrand, waar zeeschildpadden hun eieren op de zandbank komen leggen.

3. Heerlijk wandelen in Cappadocia

Het mooie natuurgebied Cappadocia ligt in het midden van Turkije. De natuur heeft gedurende vele jaren zijn werk gedaan en een prachtig landschap gecreëerd, met grillige rotsformaties. Tussen de bergen liggen valleien verborgen met veelbelovende namen als ‘de liefdesvallei’ en ‘de rode vallei’. Een aanrader is het dorpje Avanos, dat bekend staat om haar pottenbakkerijen. De rode klei die hiervoor gebruikt wordt, komt rechtstreeks uit de Avanos-rivier vlakbij. Voor een uniek stuk moet je dus hier zijn.

4. Genieten van een kopje thee in Alanya

Niets is typischer voor Turkije dan de geweldige ’theetuinen’, waar je kunt genieten van een heerlijk kopje Turkse thee. Een aanrader is de drijvende theetuin in Alanya, waar de stoeltjes drijven op het water. Naast thee zijn er ook traditionele Turkse gerechten te verkrijgen. Wie van winkelen houdt, kan zijn hart ophalen in het centrum van Alanya, dat op een grote bazaar lijkt.

5. Geschiedenis opsnuiven in Istanboel

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Turkije is de Aya Sophia in Istanboel. Oorspronkelijk was het gebouw een kathedraal, maar werd bijna honderd jaar geleden omgetoverd tot een museum. Verder kan je in Istanboel uitgebreid winkelen, een boottocht maken of genieten van het uitzicht vanuit de oude kabelbaan.

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.