Vroeger was vliegveld Parijs Orly het vliegveld van Parijs. Althans, voor de opening van het nieuwere Parijs Charles de Gaulle Airport. In 1974 opende de luchthaven in het noordoosten. Er was meer ruimte dan op de plek van Orly, er was bovendien ruimte nodig voor groei. De Franse politicus Charles de Gaulle, waaraan het vliegveld de naam heeft te danken, overleed 4 jaar voor de opening in 1970. In de loop der jaren heeft Charles de Gaulle Airport de rol van internationaal vliegveld overgenomen, terwijl Orly Airport de rol van vliegveld voor nationale binnenlandse vluchten heeft overgenomen. Maar is dat helemaal zo?
Parijs Orly: Vooral Europese bestemmingen maar ook wereldwijd
Vliegveld Orly bedient voornamelijk bestemmingen in Europa en Noord-Afrika. Dit wordt vooral gedaan door vliegtuigmaatschappijen Transavia France, Air France en Easyjet. Toch zijn er maatschappijen zoals Level, Corsair International, French Bee en Air Caraïbes die wel vliegen op bestemmingen buiten Europa. Toch zijn dit voornamelijk bestemmingen naar de Franse koloniën zoals Martinique, Fort-de-France en la Reunion. Maar er zijn ook vluchten vanaf Orly Airport naar Cuba (zowel Varadero als Havana) en de Domicaanse Republiek. De langste landingsbaan is met 3650 meter lang genoeg voor vliegtuigen die vliegen op de lange afstand.
Toekomst?
In de toekomst zal het zo blijven gaan. Charles de Gaulle Airport zal de functie als internationaal vliegveld behouden, Orly doet vooral regionale bestemmingen aan. Overigens zien Fransen de Franse Antillen als Franse overzeese gebieden. Een vlucht van Martinique naar Parijs is dus gewoon een binnenlandse vlucht.