di. mei 21st, 2024

De Griekse kloosters van Meteora zijn wereldberoemd. De 14e eeuwse kloosters liggen bovenop miljoenen jaren oude en ook hoge en loodrechte rotsformaties in het midden van Griekenland. De bergen op zichzelf zijn al indrukwekkend, met de kloosters erop is het een fantastisch gezicht. De UNESCO werelderfgoed locaties zijn prima te rijden vanaf Athene (zo’n 4 uur). We raden aan om er een overnachting in Kalambaka bij te boeken aangezien je dan in de ochtend een hike kunt doen. Met zonsondergang is dat echt magisch. Een afbeelding van de stad Kalambaka vanuit een uitkijkpunt in het Meteora gebied staat rechtsonder.

We hebben anderhalve dag in het gebied besteed. De eerste middag ging op aan een hike rondom het gebied, meer hieronder. De tweede dag hebben we 3 kloosters bezocht: Megalo Meteora (Great Meteora Monastry), het Drievuldigheidsklooster (Holy Trinity Monastery, Agia Triada) en het klooster van Varlaam (monastry of Barlaam).

Elk klooster heeft weer zijn eigen mooie tuinen, gallerijen en rituelen. Er zijn Helaas zijn de schatkamers van de meeste kloosters leeggeroofd door de Duitsers ten tijden van de tweede wereldoorlog.

Waar ligt Meteora in Griekenland op de kaart?

Op zo’n 4 uur rijden vanaf Athene, in het midden van Griekenland in de regio Thessalië, liggen de kloosters van Meteora. Ze zijn in de 14e eeuw door monniken gebouwd op de rotsen om indringers en plunderaars af te houden.

Van de 24 kloosters zijn er nog 6 over

De Monniken die de kloosters zouden hebben gesticht hadden vroeger erg veel last van plunderaars en indringers. De hoge rotsen waren ideaal. Wat minder ideaal was, was dat de monniken zelf ook ladders en katrollen nodig hadden om in en uit de kloosters te komen. Echter waren de gemeenschappen die in de kloosters leefden klein, hooguit 20 monniken leefden er tegelijkertijd. Op het hoogtepunt waren er 24 kloosters.

Tegenwoordig zijn er nog maar 6 kloosters over. Rond het jaar 1920 zijn er wandelpaden naartoe gemaakt, toch moet je enigszins conditie hebben om de kloosters te kunnen bereiken. Het grootste deel van de bezoekers kan dat aan. De kloosters zijn nog steeds actief en er wonen ook nog steeds monniken. Daarom zijn niet alle 6 kloosters open voor publiek. In de tweede wereldoorlog hebben de nazi’s het complex gebombardeerd omdat ze dachten dat rebellen daar zaten.

Hike in het Meteora gebied

Wij hebben een mooie hike in het Meteora gebied gemaakt. We hebben genavigeerd met Alltrails, zie hier een link naar de hike. Je kunt schapen tegenkomen, geiten maar ook schildpadden! De hike was zo’n 6 kilometer en duurt op een rustig tempo en met foto’s maken zo’n 2 uur. Door de stops om foto’s te maken duurde het bij ons zo’n 2:45. Want inderdaad is het allemaal erg mooi wat je om je heen ziet! Zie een aantal foto’s van de hike in het Meteora gebied hieronder.

De Meteora; gaaf en uniek gebied met mooie kloosters

De conclusie was dat dit een perfecte anderhalve dag was. De kloosters zijn heel uniek, niet heel bekend maar wel erg fotogeniek. De hike was een welkome introductie in dit gebied, de tweede dag maakte het af doordat je in de kloosters bent. Je hoeft niet heel sportief te zijn maar je moet wel een beetje kunnen wandelen voor de hike, de meeste kloosters hebben parkeerplaatsen vlakbij de ingang.

Veel plezier in het Meteora gebied in Griekenland!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.