di. mei 21st, 2024

Een van de mooiste Normandische kerken in Engeland vind je relatief dichtbij Nederland! Hemelsbreed net zo ver als Lille in Frankrijk, bevindt Norwich zich ook maar op zo’n 40 minuten vliegen. De kathedraal van Norwich torent ruim 100 meter boven de stad Norwich uit, het is zelfs de een na hoogste van Engeland!

Kathedraal uit de 11e eeuw na Christus

Willem de Veroveraar, de eerste Normandische koning van Engeland, gaf in de 11e eeuw na Christus opdracht voor de bouw. Hij had net Engeland veroverd. De kerk werd in korte tijd gebouwd, het duurde slechts 50 jaar. Ter vergelijking, de Sagrada de Familia in Barcelona is anno 2023 nog steeds niet af en dat duurt al zo’n 150 jaar. En dat is 1000 jaar later dan de kathedraal van Norwich! Na de bouw van de kerk werd de bisschopszetel verplaatst naar Norwich. Het gaf de stad extra macht, Norwich werd belangrijker.

Hoe ziet de kathedraal van Norwich er van binnen uit?

De kerk ziet er van binnen niet meer zo uit als vroeger. Vroeger stond er namelijk een oude abdij, hiervan zijn alleen nog kloostergangen en een aantal andere restanten over.

De kathedraal van Norwich ziet er van binnen uit als een kruis. Verder is er binnenin de kathedraal een graftombe van de stichter van de kerk. Er zijn een aantal kapellen. De Jezus kapel heeft nog het originele Normandische altaar. De St. Saviour’s kapel werd in de 13e eeuw vervangen door de Ladykapel, deze bleek helaas niet heel stevig waardoor de Ladykapel in de 17e eeuw instortte. De nieuwste kapel is gebouwd in de 20e eeuw.

Omgeving van de kathedraal van Norwich

Loop ook rond in de binnentuin, en in de omgeving van de kerk. De kathedraal staat in het centrum van Norwich en het stadje zelf is ook heel charmant. The Erpingham Gate lijkt ook zo uit een film te komen, net zoals de Tombland Alley. Deze middeleeuwse straat van kasseien was ooit een Saksische markt.

De mooiste poort is misschien nog wel de Ethelbert Gate. Daar is nog wel een mooi verhaal over.

Ethelbert Gate bij kathedraal van Norwich

Een heel mooie Engelse poort met een vreselijk verhaal

Vlakbij de kathedraal van Norwich lijkt de Ethelbert Gate gewoon een hele mooie poort te zijn. De poort staat echter eigenlijk symbool voor een hoop bloedvergieten in 1272. Net buiten de toen al gebouwde kathedraal van Norwich was een gebied dat bekend stond als de Tombland, oftewel lege ruimte. Het was de hoofd markt van Norwich, en 1x per jaar de plek van de jaarmarkt.

Het leidde altijd wel tot spanningen tussen de monniken en de dorpslui; in het jaar 1272 liep het een beetje uit de hand. Verschillende dorpslui werden in dat jaar namelijk vermoord door monniken. Jawel, echt vermoord. Deze monniken moesten volgens de wetten worden vervolgd, daar waren zij het echter niet mee eens want deze heiligen hadden enkel boodschap aan de kerkelijke wetten, niet aan stadswetten Vanwege de dreiging op vervolging sloten ze het gebied rond de kathedraal af.

Ze huurden wat krijgers in die ze moesten beschermen. Deze trokken echter de stad in en lieten een spoor van vernieling achter. De inwoners van Norwich staken daarop de kathedraal in brand, en het gebied eromheen, de kerk van Ethelbert en plunderden alles ook nog. De monniken konden wat redden, de kathedraal blussen en huurden nog meer krijgers in.

Koning Henry III moest ingrijpen. Hij executeerde 30 stedelingen en gaf de stad een flinke boete voor de onenigheden. Hij gaf ook de opdracht om de St Ethelbert kerk, die volledig was afgebrand, met een nieuwe poort naar de kathedraal te ‘eren’. Dit is de Ethelbert Gate die we vandaag de dag kennen, en waarvan sommige voorbijgangers dus zeggen: ah wat een mooie poort!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.