India.. You hate it or you love it. Deze befaamde uitspraak over India snappen wij inmiddels heel goed. Het gaat over een heel mooi land, gastvrij land, heel druk land, het gaat over een land dat steeds meer in het nieuws is maar het gaat ook over een heel opdringerig land, vies land en arm land. India is sinds kort het land met de meeste inwoners ter wereld en het land maakt indruk met het ruimteprogramma. Maar hoe is dit land nou eigenlijk echt? Dat vroegen wij ons ook af en daarom gingen we erheen! India in 7 dagen!



Maar hoe is dit land nou eigenlijk echt? Dat vroegen wij ons ook af en daarom gingen we erheen!
India in 7 dagen!
In India heb je de gouden driehoek. Dit wordt ook zo gepromoot door het land zelf. De gouden driehoek bestaat uit de drie steden New Delhi, Agra en Jaipur. New Delhi staat bekend als de drukke hoofdstad van India, Agra is de stad van de Taj Mahal en Jaipur is een hele mooie stad. Wij vonden de drie steekwoorden van deze drie steden druk, wereldwonder en prachtig. Wil je meer weten? Lees dan vooral verder!
New Delhi
We hadden een 5daagse tour geboekt dus hadden we de eerste dag voor onszelf. Na de toch wel vermoeiende vlucht was dat geen overbodige luxe. New Delhi was vooral op de eerste dag een aanslag op onze zintuigen. Overal getoeter, overal mensen en continu aandacht voor ons. Aangezien wij eruit zien als een typisch Westers stel, wordt het door Indiërs (aldus henzelf) gezien als een vorm van status als ze met Westers uitziende mensen praten. Hierdoor werden we continu aangesproken door alles en iedereen. New Delhi was even wennen maar zodra we gewend waren een toch wel erg leuke stad, een wereldstad wel!

Tombe van Humayun
De tombe van Humayun vertelt het verhaal over een grafmonument dat is gebouwd in de tijd van de Moguls. Leuk feit is dat er naast de tombe een tombe voor de kapper staat. Dit was de enige man die met een mes in de buurt van de keel van de Mogul-heerser mocht komen.
Ghandi museum
Door de (satirische) Bram Krikke / Henry van Loon-sketch over Ghandi wilden we graag naar het gratis Ghandi-museum maar dit was geen succes. Veel tekst en weinig interactie. Wat wel een succes was het nemen van een tuktuk (erg leuk!), de tombe van Humayun, de Jama Masjid, de lotustempel en de Ki Baoli.

Lotustempel
De lotustempel, ontworpen door een Iraniër, is in het jaar 1986 gebouwd en is een erg mooi gebouw. Het heeft niet met 1 godsdienst te maken maar is een ‘house of worship’, open voor alle religies.
Grootste moskee van New Delhi
De Jama Masjid is dan weer een van de grootste moskees van India, gebouwd voor de Mogul heerser Shah Jahan, die ook de Taj Mahal heeft laten bouwen. Een erg fotogenieke moskee waar je je schoenen uiteraard niet aan mag hebben. Blote voeten mag wel.

Verborgen middeleeuwse waterput in New Delhi
De Ki Baoli is een waterput met trappen en komt waarschijnlijk uit de 14e eeuw. Het is een beetje een ‘verborgen bezienswaardigheid’ maar je ziet nog steeds relatief veel toeristen lopen rondom deze middeleeuwse waterput. Al deze bezienswaardigheden liggen relatief dichtbij elkaar en dat maakt New Delhi een waanzinnig interessante stad om te bezoeken.
We bezochten als onderdeel van de gouden driehoek New Delhi, Agra en Jaipur. Agra was vooral de Taj Mahal, Jaipur was een verrassing en New Delhi was een ervaring.
Agra
In onze prive 5daagse Gouden Driehoek trip zat ook de stad Agra, de stad van de Taj Mahal! Dit is natuurlijk een wereldwonder en ook een must-see als je in de buurt bent! De stad Agra heeft meer dan alleen de Taj Mahal. Het rode fort bijvoorbeeld en de Tombe van Itimad-Ud-Daulah oftewel de baby Taj. Het is wel een goede 3 uur rijden naar Agra maar als je India in 7 dagen / 1 week wilt zien dan zul je wel moeten.
Taj Mahal
De Taj Mahal is natuurlijk een wereldwonder. Het is verder het symbool van India, een marmeren mausoleum uit de tijd van Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogulrijk. Taj Mahal is vrij vertaald ‘paleis van de kroon’. De mogoldynastie liet veel gebouwen symmetrisch aanleggen en de Taj Mahal is dan ook van alle 4 de kanten precies hetzelfde, op de tuinen ervoor na. Deze tuinen zijn een ander hoogtepunt van de Taj Mahal. Er staan twee identieke roodkleurige gebouwen omheen, dit is een moskee en een gastenverblijf.



De Taj Mahal staat voor veel mensen symbool voor de liefde. Dit is omdat Shah Jahan het in principe heeft laten bouwen voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal. Op haar sterbed, vlak na de geboorte van het 14e kind van de shah (Gauhar Ara Begum), beloofde hij haar dat hij geen kinderen meer zou verwekken. Hij zou het mooiste paleis ter wereld bouwen als nagedachtenis van haar. Een mooi paleis is het dan ook zeker geworden; er is maar liefst 17 jaar aan gewerkt.

Het rode fort van Agra
Het rode fort van Agra werd nog voor de Taj Mahal gebouwd door de Mogolse leider Akbar, om de toenmalige hoofdstad Agra te beschermen. Het fort is gemaakt van rood zandsteen en wordt door de kleur het ‘rode fort’ genoemd. Het is een grote vesting met een lange en dikke muur eromheen. Binnen in het fort zijn dan weer paleizen te vinden, waarbij de een nog mooier is dan de ander. Je vindt er prachtige tuinen, prachtige torens en paleizen. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal, de prive 5 daagse gouden driehoek tour zorgde voor een gids die alle verhalen goed kon vertellen. Het rode fort van Agra moet je echt zien als je in Agra bent.

Tombe van Itimad-Ud-Daulah
De Tombe van Itimad-Ud-Daulah staat aan de overkant van de rivier bij de Taj Mahal. Het wordt ook wel de baby Taj genoemd, omdat het een kleine versie van de Taj Mahal lijkt te zijn. Toch is deze tombe eerder gebouwd dan de Taj Mahal en is wel een schets geweest voor de bouw van de latere Taj Mahal.
Jaipur
De stad Jaipur ligt ten westen van Agra en ook dit is weer even rijden. Maar als je India in 1 week of 7 dagen wilt zien dan moet je wel! Jaipur is de hoofdstad van Rajastan. Met ruim 2 miljoen inwoners is dit de kleinste stad van de drie. Het wordt ook wel de rode stad genoemd, vanwege de rode kleur van de huizen in de binnenstad. De stad is verder erg droog, als een woestijn. In de stad zelf valt de Hawa Mahal direct op, maar ook de Galtaji buiten de stad. Ook net buiten de stad is het Amber Fort het absolute hoogtepunt van Jaipur.



Amber Fort
Het Amber Fort is op een berg te vinden. Het gigantische fort heeft een slingerende toegangsweg die ook door olifanten wordt bewandeld. Er staan wel vele verkopers en bedelaars langs die route, dat is natuurlijk wel weer jammer. Doordat de omgeving erg droog is zul je echt water mee moeten nemen, op het fort wordt het nauwelijks verkocht. De legende gaat dat het zo’n doolhof van binnen is omdat de koning meerdere vrouwen had, waarbij hij sommige stiekem wilde laten aankomen en anderen stiekem wilde laten weglopen. Het Amber Fort bij Jaipur is een fotogeniek fort, van binnen en van buiten.

Hawa Mahal
The City Palace is het voormalig paleis van de koninklijke familie van Jaipur. De Hawa Mahal is hier onderdeel van. Het is te zien vanaf de straat en biedt de kans om prachtige foto’s te maken. Het gebouw komt uit het jaar 1799. Het past perfect in de ‘rode stad’, zoals Jaipur ook wel wordt genoemd.
Galtaji
De Galtaji is een reeks Hindoe tempels in de bergen nabij Jaipur. Het staat ook wel bekend om de vele apen die er rondlopen. Trap niet in een ‘beschermers’, dit zijn lokalen die je zogenaamd van de apen beschermen. Loop gewoon rustig langs deze apen, ze doen niets. Je zult entree moeten betalen als ‘buitenlander’ (heel normaal in India). Van binnen is het dan wel een erg bijzonder complex. Eenmaal aan de andere kant zul je een taxi moeten vinden, de tuktuks staan dan ook te wachten om je (tegen een iets hogere prijs dan normaal) terug richting Jaipur te brengen.
India in 1 week / 7 dagen
Maar, is het eigenlijk te doen? India in 7 dagen klinkt pittig. In ons geval hadden we maar 1 week vakantie plus een weekend ervoor, en hadden we gewoon niet meer dan 7 dagen. We wilden daarna ook nog 2 dagen vrij zijn om te bekomen van het tijdsverschil. Maar het was eigenlijk ook wel goed zo. India was heel erg mooi, maar zoals ook in de eerste alinea staat beschreven; ook heel vies. We konden niet wachten op de hygiene van thuis. Dat hebben we na een vakantie eigenlijk nog nooit gehad dus dat zegt genoeg. Oh, en de Delhi belly. Die hebben we niet opgelopen. Althans, niet in Delhi maar in Jaipur.
Let dus heel erg op wat je eet! Geen ijs in je drinken, vegetarisch eten en alleen in ‘westerse-standaarden’ restaurants! Succes en ook heel veel plezier met India in 1 week, of 7 dagen!