do. jul 25th, 2024

We hadden 1 dag in het Tsitsikamma park. Dat betekende vroeg op om misschien de mooiste hike van ons leven te maken. En dat is gelukt! De Waterfall Trail was zeker geen gemakkelijke maar het voldane gevoel na het bereiken van de waterval maakte alles goed! Samen met de Robberg Hiking Trail was dit de zwaarste hike die wij in zuid-Afrika hebben gedaan, misschien was deze nog wel een tikkeltje zwaarder. Echter zijn wij zeker geen ervaren hikers dus we denken dat bijna iedereen dit moet kunnen!

Geschiedenis: de Khoisan en het Tsitsikamma Park

Het Tsitsikamma was vroeger het territorium van de Khoisan. Dit is een bevolkingsgroep die het gebied al zo’n 300.000 jaar bevolken. Ze praten kliks met elkaar. De Storms River Gorge is een plek waar zoet en zout water samenkomen, een kloof wat vroeger een haven is geweest voor de Khoisan. Zij gaven het park de huidige naam: Tsitsikamma oftewel ‘plaats met veel water‘. Tegenwoordig wonen de meeste Khoisan in de kalahariwoestijn, een woestijn met delen in Botswana, Angola, Zuid-Afrika en Namibië.

Kajakken en Lilo bij de Storms River Gorge

De Storms River Gorge is een prachtige kloof en het voelde magisch aan om daar doorheen te kajakken. Dit deden wij in de ochtend, bij Untoched Adventures in het Tsitsikamma National Park. We hadden niet door dat je dan al over de prachtige hangbruggen loopt, het was namelijk deel van de de Storms River Mouth Trail, over de Storms River Suspension Bridge! Je loopt namelijk een kilometertje naar de kajaks toe vanaf het punt waar je verzamelt. Een wetsuit is mogelijk om ter plekke te huren alleen was het achteraf niet nodig geweest. Het water was niet extreem koud en de zon scheen goed dus je droogde zo weer op. Er is ook nog de mogelijkheid om van een klif af te springen (zo’n 5 meter hoog) maar dit is optioneel.

Een lilo is een kleine opblaasbare floatie, zo eentje waar je op warme en zonnige dagen in de zee dobbert. Het enige verschil met die en met deze is dat deze veel steviger zijn. Halverwege ga je van de kajak over naar de lilo.

De Waterfall Trail in het Tsitsikamma National Park

Er zijn verschillende trails te doen in het gebied, een is bijvoorbeeld over de hangbruggen (suspension bridge). Deze is relatief kort. Wij hadden 1 dag en besloten na het kajakken om de langste trail dan maar te doen; de waterfall trail. Het bijzondere aan deze waterval is dat hij uitkomt in een poel bij de zee, er zijn maar een paar watervallen van deze grootte die dit kenmerk hebben. Het is het begin van de langere Otter Trail, de Waterfall Trail is zeker goed te doen in 1 dag. De kaart vind je bij de ingang van het park, als je betaalt. Het eindpunt is in ieder geval waar de Jerling River uitkomt op de Otter Trail. Zie de foto’s hieronder.


Er zijn rotsen waar je overheen moet, er staan gele pijlen om je in de goede richting te sturen. Er zijn bossen waar je doorheen loopt, waar de bladeren als een dak over het pad heen gaan. En achter elke hoek schuilt weer een uniek uitzicht! Tel de prachtige kustlijn van de Indische Oceaan met het woeste water erbij op en je snapt wel waarom dit een prachtige en magische hike was. Als je een dag in het Tsitsikamma National Park bent kun je het zelf ervaren!

Storms River Suspension Bridge

Later op de dag besloten we nog een paar foto’s te maken van de Storms River Suspension Bridge, met zonsondergang. Na de waterfall trail een beetje doorbijten maar we wilden nog mooie foto’s maken van de suspension bridge, bij de kajak excursie hadden we daar niet heel veel tijd voor.

Dat leverde prachtige plaatjes op en is daarom ook zeker een aanrader. Er waren slechts 2 andere mensen met hetzelfde idee. Een fotoshoot op deze suspension bridge is ook zeker een aanrader!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.