di. mei 21st, 2024

Een van de gaafste hikes om te doen in de regio Plettenberg aan de Garden Route, zuid-Afrika, is de Robberg hike. Het is de berg van de pelsrobben, oftewel de typische zeeleeuwen uit de Plettenberg Bay. Je zult ze niet tegenkomen maar wel ruiken! Er is een klein deel van de hike waar je ze kunt zien en ook kunt ruiken. Je bent echter zo’n 50 meter hoger dan de zeeleeuwen, die op de rotsen voor de kust een kolonie hebben. Het begin van de hike is minder zwaar over wandelpaden zoals je hier rechts ziet, alleen al dat is zeker de moeite waard! Als je van hiken houdt zou ik wel zeker de volledige hike doen.

Je kunt ook met de zeeleeuwen zwemmen en snorkelen, een van onze hoogtepunten van de reis naar zuid-Afrika! Dit is vanaf het strand van ‘Plett’.

Zeeleeuwen, hagedissen en walvissen?

Iedereen in de buurt zegt het al; deze hike is fenomenaal. De wisselende natuur, de dieren die je onderweg tegen kunt komen, en dat allemaal op het schiereiland bij Plettenberg Bay, een onder zuid-Afrikanen geliefde kustplaats (kortweg Plett). Vlakbij het populairdere Knysna is het een plaats waar je zo langs zou kunnen rijden, dat zou echter zonde zijn want wij vonden Plettenberg Bay veel leuker dan Knysna! Het gaat niet alleen om de flora, maar ook om de fauna. Je schijnt er namelijk zeeleeuwen en soms walvissen vanaf het schiereiland te kunnen zien. Wij gingen half november en waren zo gelukkig om de walvissen vanaf het meest oostelijke puntje te zien! We zien een moeder/tante met haar jong, springend in de zee. Wat een geluk!

Hoe zwaar is de Robberg hike bij Plett?

Je betaalt een paar euro entree maar dat weerhoudt niemand. We vinden uit dat er een paar wandelingen zijn, wij doen direct de langste van 8,7 kilometer. Hij wordt als middelzwaar ervaren; wij hadden een volle telefoon met de app alltrails. Type Robberg Hiking Trail in en je vindt hem. Dit hielp ons met hoe ver we nog moesten. Trek er gerust 3 uur voor uit!

Beschrijving van de wandeling

Het begint redelijk vlak en met een aangelegd pad, een prima wandeling in het begin. Er zijn later stukken door het bos, stukken door de duinen en zelfs een flink stuk over het strand (mulzand). Je komt onderweg ook nog langs de kolonie pelsrobben. In de tussentijd word je de hele tijd getrakteerd op fenomenale uitzichten, mooie kleurrijke hagedissen en aangezien wij er half november waren ook walvissen! Het begin is wel de hoogte in maar het pad zelf is gewoon een pad en daarom niet echt uitdagend.

Later wordt het wel wat zwaarder met een beetje klauteren over rotsen. Aan de zuidwestelijke kant van Robberg waait het wat harder maar dat valt ons alleszins mee, misschien was het een relatief windstille dag. Al met al een relatief inspannende hike maar je kunt dus ook een deel van de hike doen over slechts de aangelegde wandelpaden. Dat is al spectaculair! Meer informatie vind je op de bovengenoemde app Alltrails. Het laatste stuk voordat je terug bent bij de wandelpaden ga je over het zand. Persoonlijk vond ik dit het zwaarste stuk van de Robberg hike bij Plettenberg Baai, omdat je al een flink stuk hebt gehad en dan nog door het zand moet. Maar het was niet de zwaarste hike van zuid-Afrika!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.