di. mei 21st, 2024

Het Kruger Park is voor veel mensen de kers op de reis naar zuid-Afrika. Voor ons was dit ook het geval, helemaal omdat we er echt naartoe hebben geleefd. Wij begonnen in Kaapstad dus we keken er de tijd ervoor echt naar uit. Het gebied is echt enorm, het is bijna half zo groot als Nederland en gaat helemaal door tot het grensgebied met Mozambique en Zimbabwe. Het is onderdeel van de Great Limpopo park. Kruger is van zichzelf al een groot wildpark waar je de big 5 wel in een paar dagen kan zien. Wij waren 4 dagen in het Kruger Park. Je kunt het zelf natuurlijk langer of korter maken, maar zorg er in ieder geval voor dat je minimaal in de ochtend (06:00) en in de avond (19:00) een safari doet.

Bekijk zeker onze tips en foto’s onderaan deze pagina!

Mvuradona Safari Lodge

We sliepen in de Mvuradona Safari Lodge, tegen het zuiden aan van het Kruger Park. Het zat in Marloth Park, ook een park bij het Kruger park wat tot de 90er jaren bij het Kruger hoorde. Nu lopen er nog steeds dieren rond, echter zelden nog gevaarlijke dieren. Deze lodge was via een collega, die de zoon van de eigenaren goed kende. Hij was ook wildlife photographer.

We zijn nog een ochtend met hem op Safari geweest, daar hebben we leeuwen van dichtbij gezien en een luipaard met een prooi in een boom. Uiteraard ook nog vele andere dieren. Deze lodge is echte aanrader! Het leuke van de Mvuradona safari lodge was dat dieren zoals antilope’s, pumba’s (knobbelzwijntjes) en zebra’s gewoon rond het zwembad liepen. Heel erg gaaf dus!

The Big 5; welke dieren?

Wat was dat ook alweer, the big 5? Het is de leeuw, het luipaard, zwarte neushoorns, de Afrikaanse olifant en de Afrikaanse buffalo. Sommigen zeggen dat the big 5 dieren zijn zonder natuurlijke vijanden. Dat is niet helemaal waar, als olifanten ergens willen grazen en er zijn leeuwen dan worden de leeuwen gewoon weggejaagd. Het is een verzameling van 5 diersoorten waar vroeger het lastigste te voet op t e jagen was. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt in safari wereld; iedereen wil de big 5 zien!

Zelf rijden door het Kruger Park

Je kunt prima zelf een auto huren en door het Kruger Park reizen. Wij zijn helemaal vanaf het vliegveld van Johannesburg naar het Kruger Park gereden in een Renault Kwid. Er was 1 moment waarop het jammer was dat het geen hoge auto was, namelijk toen er een luipaard in de struiken scheen te zitten. Dat konden wij niet zien, de safari auto achter ons wel. Maar de vraag is of we hem ook hadden gezien als we een SUV gehuurd hadden. Het was gelukkig niet het enige luipaard die we zagen!

Er zijn verschillende ‘gates’ om het Kruger Park in te komen. Je kunt kaartjes hier gewoon kopen, je kunt ze ook online kopen. Je moet in ieder geval een formulier pakken of meenemen waar je je gegevens opschrijft. Zo weten ze precies wie er in het park zijn, en wie er dus ’s nachts nog in het park zijn gebleven. Dit mag natuurlijk niet, tenzij je in een lodge zit dat in het park zit. Het nadeel hiervan is dat deze lodges vaak nog duurder zijn.

Tips en foto’s

Wij hebben nog een paar tips voor als je in het Kruger Park wil rijden.

  • Neem genoeg water mee!
  • Stap niet uit de auto!
  • Als je tussendoor naar de WC wilt, er zijn omheinde stukken in het park waar je wel uit mag stappen. Hier vind je ook vaak wc’s.
  • Boek in ieder geval 1 sunset of sunrise safari. Met koelere temperaturen zijn de ‘wild cats’ vaak actief. Geen garantie maar de kans is een stuk groter dat je leeuwen en luipaarden ziet!
  • Neem behalve een telelens ook een verrekijker mee!

Wij hebben in ieder geval erg genoten van het park. We waren er in november dus er waren redelijk wat jongen. Ook hebben we wilde honden gezien, die zeldzaam schijnen te zijn. Na een uurtje rijden kom je tot de conclusie dat impala’s (een soort antilope) de meest voorkomende diersoort zijn. Maar toch blijft het leuk om te zien! Dan kom je tot de conclusie dat de vogels in het park ook erg mooi zijn. Zo hebben wij een mooie foto weten te maken van de hornbill. En dan komt er weer een olifant om de hoek, en ondanks het feit dat je al 100 foto’s van olifanten hebt pak je toch maar weer de fotocamera…

Veel plezier in het Krugerpark!!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.