wo. apr 24th, 2024

Een paar dagen Kaapstad is natuurlijk altijd een leuk vooruitzicht! Zeker als je er nog niet bent geweest. Wat kun je er doen, op welke plekken in Kaapstad moet je zeker niet komen en heb je dan echt een huurauto nodig? Met KLM kun je bijna dagelijks met een directe vlucht naar Kaapstad vliegen. Wij hopen dat alles duidelijk is na dit artikel: een paar dagen Kaapstad!

Wat kun je doen in Kaapstad?

Allereerst de classic, wat is er allemaal te doen in Kaapstad? Het zal je misschien verbazen, misschien ook niet maar allereerst kun je hier heel lekker eten! Kaapstad zit vol met hippe tenten met lekker eten. Heel goedkoop is lekker eten in Kaapstad niet maar goedkoper dan Nederland is het meestal wel! Er zijn een aantal wijken in Kaapstad die echt leuk zijn. Zeepunt (Sea point) is er een van. Hier kun je overdag gewoon rondlopen, het is de veiligste wijk van Kaapstad. Het is ook aangeraden om in Zeepunt Kaapstad een hotel te zoeken. Is dat hotel zonder ontbijt, ontbijt dan in Sonny & Irene. Dit ontbijt was echt fantastisch. Wij sliepen in Home Suite Hotels Station House, ontbijt bij Sonny & Irene was inclusief.

Bo Kaap

Je kunt een middagje naar Bo Kaap. Je kunt er een paar mooie foto’s maken maar meer dan dat ook niet, het is een straat met gekleurde huisjes maar niet heel speciaal vonden wij. Als je echt maar een paar dagen in Kaapstad bent, dan kun je er beter niet speciaal voor naartoe. 90% van de inwoners van de wijk is Moslim. Maar waarom zijn de huizen dan gekleurd? Voor 1838 was het voor slaven verboden om gekleurde kleding te dragen. Na de afschaffing van de slavernij werd dit gevierd met verf. Toen kregen de eerste huizen hun kleur, dit is altijd zo gebleven.

Tafelberg

In Kaapstad kun je ook zeker de tafelberg op. Met een beetje pech is er die dag een tafellaken…. Dat hadden wij dus. We zijn wel met de kabelbaan naar boven gegaan maar er was helaas niet veel te zien. Toch is het leuk om er te zijn. Toch hadden we meer van het uitzicht verwacht. De taxichauffeur gaf ons de tip: als er geen tafellaken is, ga snel naar boven want een paar uur later kan het zomaar veranderen. Tickets kun je kopen bij de ingang, als het druk is kun je wellicht beter reserveren. Check hier de tarieven van 2023.

Lions Head

De dag erna beklommen wij de Lions Head en deze hike was echt fenomenaal. We zijn helemaal tot boven gegaan, als je de zenuwen bedwingt is het goed te doen! Trek wel goede schoenen aan en doe hem niet in de ochtend zoals sommige reisblogs zeggen. Dan heb je veel minder zicht en dat is misschien niet wat je wil. Neem voldoende water mee, zonnebrand op, goede schoenen aan en je maakt een hele mooie hike!


Boulders Beach

Een erg uniek uitstapje is Boulders Beach. Er is een kolonie Afrikaanse pinguïns te vinden bij Kaapstad, namelijk bij Simon’s Town (nog iets verder dan Muizenberg). De Afrikaanse pinguïn staat op uitsterven en daarom worden deze dieren beschermd. Erg leuk om ze te zien waggelen, zwemmen en zonnen. En nee, het stonk totaal niet!


Is het veilig in Kaapstad?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de persoon aan wie je het vraagt. Wij hebben alleen maar Ubers genomen, zowel ’s avonds als overdag. Met de e-sim van Flexiroam konden we met 4G altijd Ubers bestellen. Verder hebben we nooit ’s avonds gepind, liepen we niet alleen rond en volgden we onze gut feeling. Dus ja, wij vonden Kaapstad zeker veilig!

Goede wijken

Zoals eerder gezegd sliepen we in de veiligste wijk van Kaapstad: Seapoint. Zie de afbeelding hiernaast. Deze wijk ligt naast Bantry Bay, ook een hele veilige wijk. Dan is er nog WaterFront. Dit is naar aanleiding van het WK voetbal in 2010 helemaal opgeknapt en is nu een toeristische hotspot. Dit geldt echter alleen voor het deel bij het water. Een paralelle straat erachter kan erg rustig zijn en daarmee veel minder veilig. Tussen V&A Waterfront en Sea Point ligt Green Point, deze wijk loopt over van heel erg veilig naar het WaterFront.

Hoewel er dus betere en slechtere wijken zijn, neem zeker de basis veiligheidsinstructies in acht en loop bijvoorbeeld niet alleen in het donker, en liever helemaal niet in het donker. Hele slechte wijken in Kaapstad zijn Nyanga, Khayelitsha en Delft. Dit zijn echter ook grotendeels Townships, ver weg van het centrum van Kaapstad. Rijd hier echter ook niet met de auto doorheen, dan heb je wel de kans om te worden beroofd. Op de snelwegen blijven als je Kaapstad uitrijdt is een beter idee.

Is Muizenberg veilig?

Wil je overdag naar het strand dan kun je prima een middagje naar Muizenberg om te surfen of de shark watch te bezoeken. Muizenberg was vroeger the place to be, tegenwoordig is het dat nog wel. Maar het is, zoals de rest van zuid-Afrika, veranderd. Blijf in de buurt van de toeristische plekken en parkeer je auto gewoon in het zicht van toeristen. Geef een ‘bewaker’ gerust een paar rand. Bewakers lopen rond en zijn verre van officieel, maar ze zeggen jouw auto te bewaken. Deze mensen kun je beter te vriend houden. 🙂

Veel plezier in Kaapstad!!

Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.