vr. jun 14th, 2024

Voor 280 / 300 Zuid-Afrikaanse Rand (prijzen begin / eind 2023) boek je de wijntram! Een ideale manier om het prachtige Franschhoek te ontdekken. Een manier waarop je zelf niet hoeft te rijden en in de super fotogenieke wijntram te kunnen reizen! Niet alleen de wijnproeverijen zijn een must-do, ook het bezoeken van iconische estates zijn ervaringen om nooit te vergeten! Boek wel ver van tevoren want het kan zomaar eens uitverkocht zijn!

Niet de hele route wordt afgelegd met een tram, het grotere deel wordt afgelegd met de bus. Het maakt de ervaring niet minder leuk!

Klik om te vergroten

Wijntram instructies

Drinken en rijden is geen goede combinatie, daarom is er in Franschhoek de wijntram uitgevonden! Het zijn in totaal acht lijnen, ze roteren deze echter afhankelijk van de dag van de week. Je bent dus afhankelijk van het ‘dagaanbod’. Heb je echt voorkeuren, dan kun je op het kaartje hier beneden kijken welke lijn je wilt doen. Wij hebben de paarse lijn gedaan met slechtst 2 stops, we hebben na een tip van iemand ’s avonds ook nog gegeten bij een van de andere wijnhuizen.

Zorg ervoor dat je bij de goede tramstop bent op jouw begintijd. Het vroegst is 09:00, wij raden aan ook een kaartje te boeken voor 09:00. Dan kun je het langst genieten van de wijntram in Franschhoek. Op het ticket staat 08:45, dit is de vertrektijd vanaf Franschhoek Terminal. Vanaf hier kun je een gratis shuttle nemen die stipt op tijd vertrekt. Als je accommodatie dichterbij Groot Drakenstein Terminal ligt, kun je er 15 minuten bij optellen. Vanaf 09:00 gaat de echte wijntram echter, vanaf Groot Drakenstein Terminal.

Boschendal

Dit wine estate is werkelijk fenomenaal. Waanzinnige landschappen, een sprookjesachtige plek om wijn te proeven en een fantastische pairing met kaas en/of vlees. Vooral de plek waar je dit allemaal proeft, in de open lucht onder een schitterende oude boom, is sprookjesachtig. Op de achtergrond zie je de bergen en je denkt werkelijk dat je in het paradijs op aarde bent.


Babylonstoren

Deze wine estate was niet wat we in eerste instantie hadden gedacht. De wijnpairing was prima, de locatie leek echter in het niet te vallen vergeleken bij de vorige; Boschendal. Het was binnen in een ruimte met veel glas en hout. Erg mooi maar niet zo waanzinnig mooi als de vorige. Totdat we nog 10 minuten over hadden voordat de wijntram een laatste vertrek maakte met de mogelijkheid tot nog 1 wijnhuis. We hadden nog even de tijd om de omgeving snel te verkennen. We kwamen uit de de tuinen van Babylon. We wisten na 2 minuten dat we hier nog wel een uurtje konden rondlopen! Wat een pracht, wat een weelde en verscheidenheid aan verschillende tuinen. De landschapsarchitecten hadden hier hier iets neergezet wat met recht de tuinen van Babylon genoemd mocht worden: wat supermooi!!!!


La Grande Provence

Achteraf was La Grande Provence ook een stop bij de wijntram. Wij kenden het alleen van een tip die wij kregen van iemand om hier te gaan eten. Aan het einde van de vakantie zijn we tot de conclusie gekomen dat we hier het lekkerst hebben gegeten! Vooral het voorgerecht was uitmuntend en zou in Nederland al snel €50 hebben gekost. Dan is het leuk dat je in zuid-Afrika bent :). De tuin van het restaurant staat vol met bijzondere kunst, en het eten is echt Michelinster-waardig.


Door Niels

Ik ben een fervent reiziger en reis graag met het vliegtuig naar verre bestemmingen. Door de voordelen van het werken bij een luchtvaartmaatschappij kan ik goedkoper vliegen.